Nu inleder Arbetsmiljöverket inspektioner av användningen av särskilt farliga ämnen. Dessa ämnen får bara användas om det finns tillstånd enligt EU:s kemikalieförordning Reach.
Inspektionerna är en del av ett EU-projekt där 29 EU- och EES-länder deltar. I den svenska delen av projektet samarbetar flera olika myndigheter. Vilka särskilt farliga ämnen som kräver tillstånd regleras i EU-förordningen Reach. Arbetsmiljöverket inspekterar att de företag som använder ämnen med tillstånd enligt Reach-förordningen lever upp till de arbetsmiljövillkor som finns i tillståndet.
– Det handlar främst om cancerframkallande ämnen som helst inte ska användas. De ska helst ersättas av ämnen som inte är lika farliga. Om man inte kan ersätta dem och behöver använda dem krävs tillstånd. Man ansöker om tillstånd hos den europeiska kemikaliemyndigheten Echa, sedan beslutar EU-kommissionen om man får tillstånd. Man kan också använda sig av sin leverantörs tillstånd men då måste man anmäla till Echa att man gör det, säger Charlotta Håkansson, samordnare för inspektionerna på Arbetsmiljöverket.
Särskilt farliga ämnen kräver tillstånd
Särskilt farliga ämnena som kräver tillstånd återfinns främst inom tillverkningsbranschen, till exempel vid olika typer av ytbehandling eller framställning av plast. Det rör sig till exempel om kromater som bland annat används vid ytbehandling och galvanisering, om dikloretan som främst används vid framställning av vinylklorid som i sin tur används för att tillverka olika plaster och vinylprodukter, och om vissa ftalater som främst används som mjukgörare i plaster.
– Vi ska nu kontrollera att de företag som inte har kunnat ersätta dessa ämnen med mindre farliga ämnen har de tillstånd som krävs. De ska också kunna visa att de hanterar dessa ämnen på rätt sätt, säger Charlotta Håkansson.
Det EU-gemensamma projektet kallas REACH-EN-FORCE 9 (REF-9). I Sverige medverkar Arbetsmiljöverket, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket samt ett antal kommuner och länsstyrelser. Kemikalieinspektionen samordnar arbetet.
Projektet är det nionde stora tillsynsprojektet inom ramen för Forum, ett EU-gemensamt tillsynsnätverk för kemikalier. Forum drivs av Echa. Inspektionsdelen av projektet pågår till den 31 december 2021 och resultatet av inspektionerna publiceras i en EU-gemensam projektrapport under slutet av 2022.
Medicinska kontroller i arbetslivet
För ytterligare läsning kan du titta på vår artikel om AFS 2019:3, där kan du läsa om den nya föreskriften för medicinska kontroller i arbetslivet.
Eller läs mer om medicinska kontroller i arbetslivet på arbetsmiljöverkets hemsida.
Zert kan hjälpa er på flera sätt när det kommer till kemiska risker
Denna artikel ger en kortfattad beskrivning om det innehåll som finns i AFS 2011:19. För att se föreskriften i sin helhet, klicka här för att komma till arbetsmiljöverkets hemsida. Kontakta Zert om du vill ha hjälp med riskbedömning i just er verksamhet.
Våra konsulter har lång erfarenhet av riskbedömning och kan hjälpa er att riskbedöma alla delar av er verksamhet.
I webbtjänsten Zert RM kan riskbedömning av kemiska risker genomföras och all information som behövs enligt AFS 2011:19 är lätt att lägga in. En handlingsplan genereras med en enkel knapptryckning och mejl skickas till den person som är ansvarig för åtgärderna. Den personen kan gå in på Zert RM och se hela sin handlingsplan. Checklistor för olika arbeten och skyddsronder är lätt att bygga upp i systemet och genomföra inför riskabelt arbete och i förebyggande syfte. Det går lika bra att jobba med Zert RM i mobiltelefonen, surfplattan eller datorn.
Är du intresserad av att se mer av Zert RM kan du lätt boka en demo här.
För verksamheter som tillverkar, importerar eller använder kemiska ämnen eller beredningar omfattas även av bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach-förordningen). Enligt förordningen är tillverkare, importörer och nedströmsanvändare skyldiga att spara all information som behövs för tillämpningen av förordningen i 10 år och i vissa fall även utarbeta en kemikaliesäkerhetsrapport.
(Kemiska arbetsmiljörisker, AFS 2011:19)
För verksamheter som tillverkar kemikalier och skriver dokument på flera språk, kan vi även erbjuda Zert CLM som innehåller allt du behöver för att skapa, samla, underhålla och publicera flerspråkig teknisk dokumentation och eftermarknadsmaterial. Programmet är kraftfullt, användarvänligt, lätt att anpassa efter dina behov och finns alltid tillgängligt på webben.