Ta Bo Design Studio AB drivs av Anton Torlén och Oscar Bendrik. Ett gemensamt intresse för lekfull formgivning lade grunden till verksamheten som idag sysslar med egen utveckling av belysningsarmaturer och inredningsdesign för restauranger, barer och nattklubbar.
Genom att kombinera traditionellt hantverk med modern additiv tillverkning skapar de ett fascinerande samspel mellan ljus och biobaserade material, som sedan införlivas i varma och stämningsfulla miljöer.
Visionen är att se lamporna hänga i en maffig hotellobby någonstans. Förra sommaren skapade de go’ stämning i Slottsskogen under Way Out West och inom kort lyser de upp en uteservering på Skånegatan. Förhoppningen är att de även hittar in i hemmet hos folk. -Anton
Varför blev det just Zert som fick göra CE-märkningen åt Ta Bo?
De ville hitta ett företag som inte kändes allt för mycket som ett storföretag. Så de sökte på internet för att hitta någon som kunde erbjuda en mer personlig kontakt. De fick snabbt ett svar från en konsult och sen var dialogen igång. ”Väldigt bra respons” Säger Anton.
Vi fastnade på att ni var ett mindre och mer personligt bolag och det kändes som vi fick ett bra utbyte direkt. -Anton
CE-märkningsprocessen med hantering av åtgärder i Zert RM
Det krävdes lite utbildning inom riskbedömning för att förstå helheten av CE-märkning då detta var något helt nytt. Som introduktion i projektet fick Ta Bo en genomgång till CE-märkning och harmoniserade standarder. Själva bakgrunden till riskbedömningen förklarades och varför man gör på ett visst sätt.
Tabo fick även tillgång till Zerts system för riskhantering. Där kunde de efter riskbedömningen genomförts, själva klarmarkera åtgärderna allt eftersom de genomfördes.
Det kändes väldigt pedagogiskt, och att jobba i RM kändes ”straight-forward” och det var ett lätt gränssnitt att förstå.
”Det lilla av RM som vi använde kändes strukturerat och enkelt.” säger Anton.
Det var först lite avskräckande med standarder och mycket information att ta in. Men det gick snabbt att förstå tack vare Zert som hjälpte oss att navigera i direktiv och standarder. -Anton
Vad tar ni med er efter ert jobb med oss?
Det Ta Bo tar med sig är själva riskbedömningen och analysen. ”Erfarenheten av arbetet kan vi väva in i vår produktutveckling i ett mycket tidigare stadie så man kan göra rätt redan från start” säger Anton.
De har också fått en bättre uppfattning om hur harmoniserade standarder och direktiv funkar.
Sedan skolan visste de att man bör använda bra produkter redan från start, det vill säga godkända och med CE-märkning. De hade kontakt med elektroingenjör på fakulteten som förklarade grunderna – vikten av att rätt komponenter används. Vilket också kan vara en faktor som gjorde att de sökte sig till Zert.
En lokalproducerad produkt är Ta Bos styrka och vision. Helt och hållet sverigeproducerade produkter av biokomposit som kan användas i till exempel restauranger, hotell och i hemmen.
Vilka är framtidsplanerna för Ta Bo?
Förutom att beställa klistermärken och att skriva ut bruksanvisningen vill de börja sälja sin produkt, finslipa webbshoppen, de sociala kanalera samt arbeta på förpackningsdesign och andra detaljer.
Ta Bos målsättning är att börja producera under sommaren för att sälja i höst och sedan ställa ut sina produkter på den stora möbelmässan, Salone del Mobile, i Milano nästa år.
Behöver du eller ditt företag hjälp med CE-märkning?
Zert har många års erfarenhet av CE-märkning, vi hjälper företag att CE-märka produkter inom alla områden där detta är obligatoriskt och vi hjälper även företag att CE-märka hela maskinlinjer.
Vi har erbjudande som passar alla företag oavsett storlek och typ av företag.
- Konsulttjänst för CE-märkning av produkt/produkter
- Abonnemang på vår programvara för CE-märkning enligt maskindirektivet
- Utbildning i CE-märkning och vad som gäller
Kolla in fler av Ta Bos projekt på instagram!